La prima vedere, Tenerife pare o destinatie de vacanta paradiasiaca, cu atractii turistice pentru absolut toate varstele si toate gusturile.
Insa dupa ce pui piciorul pe insula asta, iti vine sa te muti definitiv acolo, chiar daca singura oferta de job disponibila ar fi sa pazesti o turma de capre full time pentru tot restul vietii. E ok, merita, pentru ca Tenerife este intr-adevar un mic paradis. Iata la ce ma refer:
Cam asta a fost primul meu gand dupa ce am ajuns acolo. Dintr-o data, o vacanta de 14 zile mi s-a parut extreeem de scurta.
Am ajuns pe 4 ianuarie. Dupa un zbor de cateva ore, m-am bucurat ca un copil sa simt razele calde ale soarelui si o temperatura placut invaluitoare de 22 de grade. Deci cald si bine, in timp ce in tot restul Europei te lupti cu frigul si zapezile iernii.
Nu intamplator, Tenerife este supranumita Insula Primaverii Eterne.
Aflata la aproximativ 300 de km de Africa, pe aceeasi latitudine cu Sahara, o sa gasesti acolo o clima ideala, cu o medie de 18 ° în timpul sezonului de iarnă și de 30 ° + în timpul verii.
In timpul lunilor de iarna, Tenerife (si restul insulelor din arhipeleagul Canare sunt printre putinele regiuni geografice din Europa unde te poti refugia de gerul iernii si chiar te poti bronza.).
Care sunt cele mai faine atractii turistice pe insula Tenerife?
Dupa cum spuneam in introducere, in Tenerife oricine poate avea o vacanta perfecta pentru ca insula are o oferta incredibila de atractii si minunatii: plaje superbe, peisaje spectaculoase cu munti de smarald si roci vulcanice, sate pitoresti, sporturi acvatice, mancare delicioasa, parcuri de distractie tematice, statiuni turistice de top, viata de noapte si festivaluri locale mai tot timpul anului (inclusiv marele eveniment anual: Carnavalul din Santa Cruz).
Si vestea si mai buna e ca poti sa te distrezi si sa te relaxezi cu un buget mic. Sau daca vrei si te tine buzunarul, si cu un buget foarte mare.
Exista o mare varietate de optiuni in materie de cazare (de la bungalow-uri si camping-uri la hoteluri de cinci stele in statiuni de lux), de mancare si de agrement, motiv pentru care Tenerife atrage in jur de 5 milioane de turisti in fiecare an. Descopera cele mai bune oferte de cazare in Tenerife!
In acest articol iti oferim o privire de ansamblu asupra celor mai interesante atractii si activitati de care te poti bucura in Tenerife, indiferent de buget.
Numarul 1: Plaje superbe
Rasfata-te in caldura soarelui pe plajele din Tenerife.
Plajele de pe insula sunt foarte curate si bine intretinute la standarde europene si accesul este intotdeauna gratuit. Majoritatea plajelor importante sunt dotate cu dusuri, sezlonguri si umbrele. Poti gasi atat plaje cu nisip fin auriu cat si plaje mai stancoase cu nisip vulcanic, cenusiu.
Plaja El Duque
Una dintre cele mai frumoase plaje este El Duque, aflata in statiunea Costa Adeje din sudul -vestul insulei si catalogata plaja premium de cinci stele. Am mers acolo intr-o duminica si am profitat astfel de ziua cea mai calda din toata perioada vacantei noastre – 26 de grade Celsius si un pic de vant. Vreme perfecta pentru gustul meu. Privelistea este superba.
COSTA ADEJE – CELE MAI BUNE HOTELURI
Plaja este foarte larga, nisipul extrem de fin, conditii ideale pentru o vacanta cu copiii sau doar in cuplu. Nu am intrat in apa pentru ca ni s-a parut prea rece, dar erau foarte multe persoane care inotau si se balaceau fara probleme. Cred ca tine de praguri naturale de sensibilitate termica.
Statiunea Costa Adeje pare un mic muzeu in aer liber unde totul este extrem de slefuit si aranjat estetic. Plaja El Duque (Ducele) se numeste asa gratie unui castel real aflat chiar acolo pe malul marii si care poate fi vizitat.
Plaja Las Teresitas
Prima plaja pe care am vizitat-o imediat dupa ce am ajuns pe insula a fost Las Teresitas. Mai exact, am ajuns la Aeroportul din Sud (Reina Sofia) la ora 10 dimineata, am luat masina inchiriata in prealabil online si apoi am pornit la drum pe coasta de est (pe Autostrada del Sur) spre plaja cu nisip auriu adus din Sahara – Las Teresitas.
De la aeroport pana acolo se fac in jur de 40 de min. Ne-am bucurat sa gasim cabine de schimb gratuite, sezlonguri, bauturi ieftine si un chelner simpatic si prietenos.
Preturi:
- Un set de 2 sezlonguri – 5 euro
- O cafea – 1, 20 euro.
- O sticla mica apa plata: 1 euro
Plaja este destul de intinsa, situata la poalele masivului muntos Anaga intr-un peisaj splendid. Valurile sunt foarte line intrucat tarmul creeaza un golf linistit si foarte sigur pentru inot, fara roci colturoase sau pietre.
Plaja Benijo
Plaja Benijo secretul bine pastrat al coastei de nord. Este o plaja spectaculoasa, un pic mai greu accesibila, fiind cunoscuta si frecventata mai mult de localnici si foarte putin cunoscuta de turisti.
Este o plaja unde nu e recomandat sa inoti pentru ca exista curenti marini foarte periculosi care te pot fura in cateva clipe si duce in largul oceanului. Nu am ajuns pana la plaja Benijo. Ne-am oprit un pic mai devreme, la o alta plaja – Roque de las Bodegas, in satul Almaciga. Este o plaja cu roci masive si valuri perfecte pentru surfing. Erau foarte multi surferi la datorie in ziua aia, unii cu rulotele dupa ei. Adica parcate pe marginea drumului 🙂
Plaja la Tejita
La Tejita este destinatia favorita a surferilor si a iubitorilor de kytesurfing, aflata foarte aproape de statiunea El Medano. Este una dintre cele mai mari plaje naturale de pe insula, are o sectiune pentru nudism si este o destinatie populara pentru comunitatea LGBT.
Numarul 2: Masivul vulcanic Teide
Teide este cel mai inalt varf al Spaniei si evident, de pe Tenerife. Masoara 3 718 m si ofera o vedere panoramica de exceptie asupra intregii insule, dar si asupra celorlalte insule din arhipeleagul Canare.
Cand vii dinspre nord, drumul spre Teide serpuieste prin paduri dense de pini si e presarat cu numeroase puncte de belvedere asupra vaii la Orotava si a orasului Puerto de la Cruz, aflat pe coasta de nord, pe malul marii. Aerul devine mai proaspat si mai rarefiat pe masura ce urci. Chiar esti la munte! 🙂
Sincer, initial nu prea am inteles de ce este atat de laudat muntele Teide. In definitiv e doar un masiv muntos, am mai vazut si cu alta ocazie, nu? NU, deloc!
Teide este muuult mai mult decat un simplu munte foarte inalt.
In primul rand este un vulcan activ! Ultima eruptie a fost in 1909, adica extrem de recent din punct de vedere geologic. Dar majoritatea expertilor sunt de parere ca nu vor exista eruptii viitoare importante, ci minore, sub forma de gaz si cenusa.
In al doilea rand, varful Teide este punctul central din Parcul National Teide, o rezervatie naturala cu un diametru de aproape 17 km, care include inca un vulcan numit Pico Viejo, al doilea varf, ca inaltime, din arhipeleagul insulelor Canare.
In anul 2007, parcul a fost declarat obiectiv protejat in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind inclus si pe Lista celor 12 Comori ale Spaniei.
Vizita in acest parc este gratuita, iar experienta este absolut UNICA – ai senzatia constanta ca esti intr-o expeditie pe luna sau pe marte, dar nu oricum, ci mergand cu masina pe strazi perfect asfaltate, contruite printre roci si formatiunile geologice fabuloase. Un astfel de mix intre confort urban obisnuit si peisaj extraterestru nu am vazut niciodata.
EXCURSIE ATV PE VULCANUL TEIDE – DESCOPERA O EXPERIENTA UNICA!
Totul devine si mai fascinant atunci cand intelegi cu adevarat unde esti.
Parcul in sine este, de fapt, un tip de crater vulcanic (numit Caldera de las Cañadas) format prin prabusirea tavanului din camera magmei. Asta inseamna ca mergi frumos cu masina exact prin interiorul craterului gigantic creat acum 500 000 de ani si esti la o altitudine de 2 000 de m.
Trebuie sa recunosc, dupa ce am inteles asta, experienta a devenit mult mai intensa pentru ca am vizualizat adevarata dimensiune a unei explozii vulcanice si maretia fortelor naturale. Te simti mic si pui lucrurile mai bine in perspectiva, iar scara duratelor temporale te copleseste un pic.
Dar ce poti sa faci concret, odata ajuns in acest colt de Luna, dupa ce-ti mai revii din uimire?
- Poti face drumetii de-a lungul parcului, pe trasee bine marcate.
- Poti sa iei telefericul pana sus pe varful Teide, la aproximativ 3000 m altitudine.
- Sau poti sa urci pe jos pana pe varful Teide pe diverse trasee oficiale. Cel mai popular este Refugio de Altavista. Este bine de stiut ca urcusul este dificil si dureaza 4-5 ore.
- Daca te duci pe seara, poti sa faci o vizita la Observatorul Astronomic amplasat in parc. Chiar si fara telescop, Teide este recunoscut ca locul unde ai cea mai clara vizibilitatea asupra cerului instelat. Si daca mergi in august poti sa prinzi roiul Perseidelor, faimoasa ploaie de meteoriti.
- Poti sa bei o cafea si sa mananci o prajitura la o cafenea unui hotel aflat nu departe de statia telecabinei. Cand mai ai alta ocazie sa-ti bei cafeaua pe Marte? 🙂
- Poti sa mananci la unul din restaurantele din parc: El Portillo, Papillon, La Bambi.
- Sau poti sa-ti iei cazare la hotelul Parador de las Cañadas del Teide si sa petreci mai multe zile explorand parcul.
Informatii practice:
Pret bilet dus-intors teleferic Teide: 27 euro
Pret bilet simplu: 13, 50 euro
Foarte important! Rezerva-ti biletul din timp online, pe situl oficial al Parcului Teide , pentru ca altfel risti sa nu gasesti locuri libere. Parcul este vizitat de 4 milioane de turisti anual.
Numarul 3: Tur De Observarea Balenelor In Tenerife
Observarea balenelor în Tenerife este una dintre cele mai bune activități pe care le puteți face în Insulele Canare, deoarece apele au condiții optime pentru a susține toate tipurile de viață marină. Din acest motiv, un tur de observare a balenelor și a delfinilor este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Tenerife.
În funcție de momentul în care mergeți, este posibil să observați până la 21 de specii diferite de balene în jurul Insulelor Canare. Așadar, dacă doriți să urmăriți balenele în Tenerife.
Am făcut acest tur de 5 ore și ne-a plăcut experiența! Excursia a început din Costa Adeje și am petrecut câteva ore călătorind în jurul insulei până am găsit locul perfect pentru a vedea aceste creaturi magnifice în sălbăticie.
Acest tur a fost foarte respectuos cu mediul și, cel mai important, cu balenele. Bărcile folosite sunt adecvate, iar căpitanul păstrează o distanță de siguranță pentru a nu deranja sau răni balenele.
Numarul 4: Loro Parque
Loro Parque este un parc tematic animalier gigantic (suprafata de 13. 5 ha) aflat la marginea orasului Puerto de la Cruz, pe coasta de nord.
Loro Parque este un obiectiv turistic major in Tenerife – peste 1 milion de turisti il viziteaza anual – intrucat ofera o colectie exceptionala de animale, dar si numeroase activitati distractive si educative cum ar fi spectacole si expozitii unice in lume, excelente pentru o zi petrecuta cu intreaga familie.
Concret, aici vei vedea cea mai mare colectie de papagali din lume (peste 350 de specii) cel mai mare spectacol cu delfini si balene Orca, cea mai mare colectie de pinguini din intreaga lume, cel mai mare si mai fascinant tunel subacvatic, o gradina subacvatica absolut unica, supranumita Zen Garden si Kinderlandia, un loc de joaca magic unde copiii se pot catara in copaci si pot merge pe poduri suspendate in cele mai sigure conditii.
Program:
Parcul este deschis zilnic intre 8.30 si 18.45
Preturi bilete:
Copiii pana la 6 ani: intrarea gratuita
Copiii peste 6-18 ani: 25 de euro
Adulti: 37 de euro
Numarul 5: Siam Water Park
Un alt obiectiv turistic de neratat in Tenerife este parcul de distractii acvatic Siam Park, clasat de TripAdvisor drept cel mai tare Water Park din lume. Parcul se afla in sud-vestul insulei, pe Costa Adeje, una dintre cele mai importante statiuni turistice din Tenerife si se intinde pe o suprafata enorma de 18 hectare.
Similar cu Loro Parque, Siam Park este si el un parc tematic. Decorul si simbolurile de aici sunt tailandeze: toate cladirile, restaurantele si toboganele sunt construite intr-un stil arhitectural tailandez.
Iata cateva dintre cele mai populare atractii din interiorul parcului:
- Tower of Power (Turnul Puterii) – un tobogan aproape vertical care se termina intr-un acvariu plini de rechini.
- The Volcano (Vulcanul) – este un tobogan de apa prin intuneric care se termina într-un vulcan.
- Inauntrul parcului, exista plaja Siam și râul Mai Thai.
Apa este încălzită artificial la 24ºC. Și temperatura medie în Adeje în timpul iernii este de 21 ° C.
Program:
Parcul este deschis 365 de zile pe an, de la 10.00 la 18.00 pe timp de vara si de la 10.00 la 17.00 pe timp de iarna.
Preturi bilete:
Copiii peste 6-18 ani: 25 de euro
Adulti: 37 de euro
Numarul 6: Masivul muntos Anaga
Daca vrei sa explorezi una dintre cele mai verzi regiuni ale Insulei Tenerife, presarata cu trasee montane superbe si bogata in specii de plante si animale unice in lume, trebuie sa vizitezi neaparat Muntii Anaga, recunoscuti si protejati ca rezervatie a Biosferei.
In ce ne priveste, am avut foarte mare noroc: am ales cazare chiar in zona muntilor Anaga, fara sa ne documentam prea mult in prealabil.
Am inchiriat un apartament in Bajamar si de acolo am explorat foarte mult acest colt nord-vestic al insulei timp de cateva zile in care am avut noroc si de vreme insorita, perfecta pentru drumetii.
Apartamentul se afla intr-un fost hotel construit exact in coasta muntelui, cu o superba vedere panoramica la mare spre satul Punta del Hidalgo.
Cladirea nu are perete exterior in partea din spate, catre munte, ci culoare deschise. Astfel, cand iesi din casa dimineata simti mirosul racoritor de verdeata montana si auzi zeci de pasarele ciripind vesel, iar viata pare o eterna vacanta.
Trasee montane in muntii Anaga
Muntii Anaga s-au format in urma unei eruptii vulcanice de acum 8-9 milioane de ani si sunt cea mai veche regiune a insulei. Iata cateva dintre cele mai populare trasee montane din muntii Anaga:
- Punta del Hidalgo – Chinamada: traseu de 9, 2 km, cu dificultate medie, diferenta de nivel este 728 m, durata in jur de 3-4 ore. Cararea este relativ ingusta, sapata in stanca si urcusul este sub cerul liber, nu prin paduri. Privelistea este splendida, cu perspectiva constanta asupra unei ravine enorme (Barranco) de culoarea smaraldului.
- Punta del Hidalgo – Cruz del Carmen: traseu de 10, 4 km, dificultate usor spre mediu, diferenta de nivel 949 m. Cararea este foarte pitoreasca si te poarta prin galerii de arbusti si peste roci caramizii.
- Un alt traseu extrem de usor este Sendero de los Sentidos si are o lungime de 1, 6 km. Poteca este o reconstituire a stravechiului drum care facea legatura dintre satele La Laguna si Anaga, de aceea vei descoperi acolo portiuni cu trepte de lemn. Mica excursie dureza cam o ora iar la capatul traseului te asteapta un minunat punct de belvedere asupra coastei de vest a insulei: Llano de Los Loros.
Plimbari cu masina
Daca nu esti amator de drumetii, o alta experienta memorabila este sa mergi cu masina pe cele doua drumuri nationale care traverseaza muntii Anaga in lung si-n lat:
- TF-134: Este drumul care duce spre extremitatea de nord a insulei printr-un zigzag de serpentine spectaculoase, trecand printr-unul dintre cele mai pitoresti sate – Taganana – si continuand apoi pe coasta de nord (Almaciga) si pana aproape de Plaja Benijo. Calatoria cu masina din Bajamar pana la plaja Benijo dureaza o ora si ceva.
- Drumul TF – 123 – te poarta prin inima muntilor pana la punctul final in satul Chamorga. Una dintre atractiile drumului este punctul de belvedere Mirador Bailadero, care ofera o minunata perspectiva asupra satului Taganana, unul dintre cele mai vechi sate traditionale, bine conservate, din Tenerife.
Numarul 7: Oraselul Garachico
Pe coasta de nord-vest a insulei s-a pastrat foarte bine un orasel traditional foarte pitoresc numit Garachico. Acolo vei gasi faimoasele piscine naturale ale insulei (Piscinas Naturales EL Caleton).
Este vorba de piscine naturale sculptate in roca vulcanica, in care apa este adusa constant de valurile tumultoase ale oceanului.
Oraselul se afla chiar pe malul marii, la poalele unei stanci enorme de 500 m altitudine. Drumul spre Garachico este foarte spectaculos intrucat coboara pe panta extrem de abrupta, oferind o priveliste superba si senzatii tari.
Garachico are un nume simpatic, dar o istorie crancena.
Acum mai bine de 300 de ani era cel mai important port de pe insula si cel mai prosper oras, cu o economie infloritoare si case impozante construite de negustorii bogati si familiile nobile. Legenda spune ca exista acolo o strada construita in intregime din marmura.
Dar in 5 mai 1706, soarta orasului Garachico a fost schimbata pe vecie ca urmare a eruptiei vulcanului Montana Negra, timp de cateva saptamani. Lava a distrus in intregime portul si rolul de centru comercial al insulei a fost luat de orasul Puerto de la Cruz.
Numarul 8: Puerto de la Cruz – cel mai frumos oras de pe insula
Situat in Valea La Orotava, Puerto de la Cruz e un oras incantator, in care vei gasi foarte multa diversitate: stradute pitoresti, hoteluri de lux, restaurante de top, arhitectura in stil colonial, plaje, piscine, vegetatie luxurianta.
Fara sa fie un loc ultraturistic ca in cazul statiunilor din sud, orasul ofara un mix echilibrat si nuantat de cultura locala si elemente turistice.
Iata cateva din atractiile sale:
- Portul Vechi cu frumoasa lui piateta.
- Plaja Jardin – o plajă de nisip vulcanic negru si fin. De asemenea, are o grădină tropicală superbă, cu un labirint de palmieri, un restaurant și un snack bar.
- El Lago Martianez– un complex de piscine cu apa oceanica intr-un cadru presarat cu obiecte de arta contemporana.
- Gradina Botanica – este cea mai veche gradina botanica din Europa, fiind creata inca din 1788, de regele Carlos al III-lea al Spaniei. Cu o suprafata de 20 000 de m patrati, gradina cuprinde peste un milion si jumatate de specii de plante subtropicale.
DESCOPERA CELE MAI BUNE HOTELURI INPUERTO DE LA CRUZ
Printre vizitatorii faimosi, care au fost atrasi de Puerto de la Cruz, se numara si Humboldt, savantul german considerat fondatorul geografiei moderne si pionier in stiintele naturale.
Humboldt a venit in Tenerife în 1799, a urcat pe El Teide și a studiat geografia și viața plantelor. Opera lui “Cosmos” menționează peisajele din Valea La Orotava, fenomenul “patura de nori” si Muntele Teide.
Analizele sale privind populația, vegetația și originea vulcanică din Tenerife sunt inca extrem de relevante in domeniul stiintelor naturale.
Un detaliu neasteptat in Puerto de la Cruz este abundenta de street art. Centrul vechi al orasului – La Ranilla – a fost declarat in 2014 muzeu in aer liber sub numele Muzeul Artei Efemere. Aici intalnesti la tot pasul arta murala cu teme si stiluri foarte diverse.
De asemenea, amatorii de arta poti gasi o colectie impresionanta de arta si obiecte vintage, intr-un spatiu enorm numit Lanave din cartierul Santa Ursula.
Am vizitat spatiul pentru ca fondatorul este un prieten vechi pe care-l stiu de mai bine de 10 ani, din Amsterdam: Jorge Sosa Campos. Jorge a studiat artele si, dupa cum spune el insusi, face parte din generatia de artisti experimentali si conceptuali.
Cand intri in Lanave este ca si cum ai pasi intr-un univers paralel, usor suprarealist, amuzant, bizar, grotesc, alternativ si cool.
Colectiile de obiecte sunt foarte eclectice – arta africana, picturi, antichitati, obiecte artizanale unice, camere foto vintage – si sunt o mina de aur pentru scenografi si colectionari profesionisti sau pur si simplu pentru oricine vrea un design interior cu tema vintage.
Numarul 9: Viata de noapte in Tenerife
Una dintre cele mai populare statiuni unde te poti distra pe timp de noapte este Playa de las Americas, din sudul insulei. Cei mai multi tineri prefera zona Las Veronicas pentru oferta ei de baruri si cluburi.
Unele dintre cele mai celebre cluburi sunt Sound of Cream, Yordy’s și O’Neills.
De cealalta parte, se afla Starco – un centru comercial care oferă un număr foarte mare de baruri și cluburi, cu o mulțime de supermarketuri care se inchid tarziu si restaurante in aer liber.
Mai departe de Las Veronicas, vei găsi Papagayo – unul dintre cele mai recente cluburi de lux. Situat pe malul marii, acest loc sofisticat este distribuit pe mai multe etaje si este in mare voga la ora actuala.